Aktuální informace 20.03.2020

AKTUÁLNÍ INFORMACE!

·  Stát se chystá doplatit ošetřovné za celou dobu uzavření škol rodičům dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma.
Ošetřovné se nyní vyplácí 9 dnů na děti do 10 let, samoživitelkám a samoživitelům pak až 16 dnů na školáky do 16 let. Na dávku z nemocenského pojištění mají nárok jen zaměstnanci. Vláda souhlasila s tím, aby stát dávku od desátého, respektive sedmnáctého dne doplatil.

·  Ministerstvo zdravotnictví nově vyhradilo nákup v prodejnách potravin a drogerií pro lidi nad 65 let a handicapované mezi 7:00 a 9:00 hodinou. Platí také pro držitele průkazů ZTP-P starší 50 let včetně jejich doprovodu a zaměstnance pečovatelských služeb. Pro lékárny žádná omezení pro žádné věkové skupiny neplatí.

·  Vláda zrušila výjimku, otcové nesmí k porodu.
Zákaz návštěv se nově týká oddělení nemocnic, na kterých je poskytována péče nezletilým pacientům, pacientům s omezenou svéprávností a rodičkám.

·  Policie se chystá namátkově kontrolovat páteční provoz na silnicích, zda lidé neporušují omezení pohybu a hromadně se na víkend nepřesouvají na chaty a chalupy.

·  TV chtěla výjimku, aby tlumočníci a moderátoři v TV mohli být ve vysílání bez roušek, vláda to odmítla, protože TV je příklad a nelze, aby všichni viděli, že někdo nesplňuje vládní nařízení. Byly doporučeny ochranné štíty. Nyní se nic nemění,  tlumočníci ve vysílání musí mít roušky nebo ochranné štíty.


Video ve znakovém jazyce: https://www.youtube.com/watch?v=AErBOcBT3To&feature=youtu.be

 



Vytisknout