Aktuální informace k Covid-19 platné od 22. 10. 2020


NOVÁ OPATŘENÍ PLATNÁ OD 22. ŘÍJNA 2020 OD 6.00 HODIN

Video ve znakovém jazyce zde:




Omezení obchodů a služeb

Od čtvrtka 6:00 se v Česku uzavře většina obchodů, stejně jako na jaře. Otevřené zůstanou jen provozy zajišťující základní potřeby, tedy lékárny a obchody s potravinami či drogerií.

Velkoobchodní prodej zůstává bez omezení. Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze potraviny, drogerie, lékárny a další provozovny uvedené v usnesení vlády.

Dojde i k uzavření služeb. Češi se tedy budou muset opět obejít bez kadeřníků, knihoven a dalších služeb.


Výjimky ze zákazu maloobchodního prodeje a služeb

Výjimku mají: potraviny, prodejci pohonných hmot, paliv, hygienického zboží, kosmetiky, drogistického zboží, lékárny, prodejny zdravotnických prostředků, malých domácích zvířat, prodejci krmiva, brýlí a souvisejícího zboží, novin a časopisů, tabákových výrobků, zahradnických potřeb.

Otevřeny budou i prádelny, čistírny, autoservisy, odtahy vozidel, prodejci náhradních dílů k dopravním prostředkům a výrobním technologiím, dostupné bude vyzvednutí zásilek a zboží, otevřené budou i pohřební služby, květinářství, prodejny textilního materiálu a galanterie, servisy IT techniky, spotřební elektroniky a dalších výrobků, provozovny realitního zprostředkování a účetních poradců, daňové evidence, oprav a instalací strojů a zařízení pro domácnost, myčky automobilů, domácí potřeby, železářství, kompostárny či sběrny.


Omezení pohybu

Vláda omezuje pohyb občanů a kontakt s dalšími lidmi na nezbytně nutnou dobu. Samozřejmě s výjimkou cest do práce, nezbytných cest za rodinou, nákupu základního sortimentu či nutné pomoci blízkým a cest k lékaři.

Povolené jsou vycházky v přírodě a v parcích, pobyt na chatách a chalupách, a to v maximálním počtu 2 osob s výjimkou členů domácnosti a spolupracovníků.


Omezení úřadů

I nadále se má maximálně omezit přímý kontakt státní správy s veřejností. Úřední hodiny budou maximálně pět hodin, dva dny v týdnu.


Vytisknout